Kuchnia francuska

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

składniki:

na kruche ciasto: 175 g mąki, 100 g masła, 25 g cukru, 1 jajko, szczypta ,sól

sposób przyrządzenia:

cytrynowy wierzch: 2 cytryny, 125 ml śmietany 36%, 5 jajek, 1 żółtko, 3/4 szklanki cukru

Ciasto: Mąkę, posiekane masło rozgnieść razem na kruszonkę. Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Oddzielić żółtko od białka i dodać do ciasta samo żółtko. Wymieszać. Gdy ciasto jest za suche, dodać 1-2 łyżeczki wody. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 2 cm, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Formę do tarty o średnicy 23 cm wysmarować odrobiną masła. Rozwałkować ciasto (najlepiej przez folię) na grubość ok. 3 mm. Piec 15-20 min.

Cytrynowa masa: Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do nich sok i skórkę z cytryny. Śmietanę ubić na pianę, dodać do masy cytrynowej. Powinna mieć luźną konsystencję. Wylać masę na upieczone ciasto. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 st. i wstawić ciasto na ok. 50 min. Po tym czasie wyjąć i schładzać ok. godzinę. Podawać z bitą śmietaną.


Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym

składniki:

300g surowych krewetek z ogonkami (mogą być mrożone), 200 ml piwa, 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 suszona papryczka, sól, olej, cytryna

sposób przyrządzenia:

Zamrożone krewetki odmrozić, obrać z pancerzyków i usunąć jelito (czarna żyłka biegnąca wzdłuż grzbietu krewetki).

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i rozdrobnioną papryczką, dodajemy piwo, ubijamy mikserem na gładkie ciasto.

Rozgrzewamy olej na patelni. Każdą krewetkę z osobna moczymy w cieście i od razu wkładamy na patelnie (smażymy po kilka na raz, aż ciasto stanie się kruche i złociste). Gotowe podajemy z kawałkami cytryny, której sokiem możemy skropić krewetki.


Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

składniki:

25 dag cebuli, 3 kostki rosołowe, najlepiej wołowe, 5 dag masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki białego wina, 8 kromek bagietki, 10 dag sera żółtego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, tymianek

sposób przyrządzenia:

Pokroić cebulę i zeszklić ją na maśle, oprószyć mąką. Chwilę smażyć, dodać czosnek. Z kostek przygotować rosół, wrzucić cebulę, wlać wino. Przyprawić. Gotować ok. 15 min. W tym czasie przygotować grzanki - posmarowane masłem podpiec w piekarniku ok. 5 min. Zupę przelać do miseczek żaroodpornych, włożyć podsmażone grzanki, posypać serem, zapiec.