Kuchnia hiszpańska

Paella con pollo

Paella con pollo

składniki:

2 szklanki ryżu arborio, 2 szklanki wywaru z warzywa, 2-3 udka kurczaka bez skóry (400g), 150g zielonej fasolki szparagowej,2 średnie papryki, 2 średnie pomidory, ½ cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz, sztypta szafranu,oliwa z oliwek

sposób przyrządzenia:

Ugotować rosół lub zupę z warzyw.. Szafran namoczyć z małą ilością ciepłego wywaru, powstanie esencja szafranowa. Resztę wywaru podgrzać. Na patelni rozgrzać 1/3 oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni. Rozgrzać 1/3 oliwy i obsmażyć paprykę, fasolkę. Dolać ostatnią część oliwy, obsmażyć ryż z warzywami i kurczakiem. Po chwili smażenia wlać gorący bulion wymieszany z esencją szafranową. Zmniejszyć ogień. Gotować powoli, aż cały bulion wsiąknie, a ryz będzie al dente. Zdjąć z ognia, zakryć patelnię folią aluminiową i odczekać dziesięć minut. Podawać na patelni z cząstkami cytryny.


Gazpacho

Gazpacho

składniki:

6 duże pomidory, 3 świeże ogórki,3 papryki czerwone, cebula, 3 bułki lekko suche, sól, pieprz, oliwa z oliwek, ocet, ząbek czosnku

sposób przyrządzenia:

Bułki namoczyć w wodzie i odstawić na około 20 minut. Dodać pieprz i sól. Obrać wszystkie warzywa i zmiksować. W trakcie miksowanie dodać nieco wody i przyprawy. Następnie dodać bułki oraz oliwę z oliwek wg. uznania. Wszystko miksować aż otrzyma się kremową konsystencje. Odstawić do lodówki do momentu otrzymania odpowiedniej temperatury zupy.


Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

składniki:

3 jajka, 1/3 szklanki mleko, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0.5 kg ziemniaków, 2 cebule, 20g boczku wędzonego, sól, pieprz, oliwa z oliwek

sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na patelni. Na osobnej patelni podsmażamy cebule dodajemy pokrojony boczek wędzony. Do miski wbijamy jajka, mleko i mąkę- wszystkie składniki wymieszamy ze sobą. Dodajemy cebule i boczek. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy w nią zawartość miski. Poruszamy energicznie patelnią by placek nie przywarł do dna. Kiedy placek się zetnie odwracamy go i smażymy drugą stronę. Podajemy placek na gorąco lub na zimno.