Kuchnia wloska

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

składniki:

400 g makaronu spaghetti,100 g wędzonego boczku lub szynki,100 g serka topionego śmietankowego,8 łyżek śmietany 22% lub 30%,5 żółtek,60 g startego parmezanu, 1 średni ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, szczypiorek, sól, pieprz

sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.Czosnek obrać i podsmażyć na oliwie. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie, na której smażył się czosnek. W misce roztrzepać widelcem żółtka ze śmietaną, dodać parmezan. Serek topiony drobno pokroić. W garnku rozpuścić masło. Dodać makaron, boczek i serek. Podgrzewać na malutkim ogniu aż serek się rozpuści.

Zdjąć garnek z ognia i dodać masę jajeczną, wymieszać . Na koniec każdą porcję posypać drobno posiekanym szczypiorkiem szczypiorkiem doprawić solą i pieprzem


Risotto ai Funghi

Risotto ai  Funghi

składniki:

1 mała cebula , 50 g masła , 250 g świeżych pieczarek , ¼ l białego wina wytrawnego , 300 g ryżu kulistego , 1 l gorącego bulionu mięsnego ,40 g sera parmezan, pieprz i sól

sposób przyrządzenia:

Cebulę drobno posiekać i przy słabym stopniu grzania poddusić w połowie masła. Pieczarki drobno posiekane dodać do cebulki. Dolać wina, pozwolić trochę odparować i dodać ryż. Cały czas mieszając lekko przysmażyć.

Ryżową masę przełożyć do ognioodpornej formy sufletowej i zalać bulionem. Przykryć formę pokrywką. Piec jak podano.Krótko przed podaniem, mieszając dodać resztę masła i sera tartego. Zamieszać i pozostawić pod przykryciem.


Panna cotta

Panna cotta

składniki (na 4 porcje):

250 ml śmietanki kremówki ,250 ml pełnego mleka ,100 g cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny , 1 łyżka słodkiego białego wina (opcjonalnie) ,1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)

sposób przyrządzenia:

Żelatynę zalać zimną wodą i moczyć 10 minut. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim żelatynę. W drugim naczyniu mocno podgrzać śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjąć wanilię a śmietankę wlać do mleka z żelatyną. Dodać wina i przelać do 4 foremek. Odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki na conajmniej 4 godziny.