Risotto ai Funghi

Autor: Jan Kowalski

Data: 26.10.2018

Kategoria: Brak kategorii

risotto

 

składniki:

1 mała cebula , 50 g masła , 250 g świeżych pieczarek , ¼ l białego wina wytrawnego , 300 g ryżu kulistego , 1 l gorącego bulionu mięsnego ,40 g sera parmezan, pieprz i sól

sposób przyrządzenia:

Cebulę drobno posiekać i przy słabym stopniu grzania poddusić w połowie masła. Pieczarki drobno posiekane dodać do cebulki. Dolać wina, pozwolić trochę odparować i dodać ryż. Cały czas mieszając lekko przysmażyć.

Ryżową masę przełożyć do ognioodpornej formy sufletowej i zalać bulionem. Przykryć formę pokrywką. Piec jak podano.Krótko przed podaniem, mieszając dodać resztę masła i sera tartego. Zamieszać i pozostawić pod przykryciem.