Spaghetti alla carbonara
Data: 26.10.2018
Kategoria: Brak kategorii
składniki:
400 g makaronu spaghetti,100 g wędzonego boczku lub szynki,100 g serka topionego śmietankowego,8 łyżek śmietany 22% lub 30%,5 żółtek,60 g startego parmezanu, 1 średni ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, szczypiorek, sól, pieprz
sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.Czosnek obrać i podsmażyć na oliwie. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie, na której smażył się czosnek. W misce roztrzepać widelcem żółtka ze śmietaną, dodać parmezan. Serek topiony drobno pokroić. W garnku rozpuścić masło. Dodać makaron, boczek i serek. Podgrzewać na malutkim ogniu aż serek się rozpuści.
Zdjąć garnek z ognia i dodać masę jajeczną, wymieszać . Na koniec każdą porcję posypać drobno posiekanym szczypiorkiem szczypiorkiem doprawić solą i pieprzem